Samsung Galaxy Camera♥

Galaxy Camera

Assalamualaikum

Rasanya sekarang dah ramai yang review dan berangan-angan untuk membeli Samsung Galaxy Camera kan? Yang dah dapat kamera tu bertuah sangat la... Ooo serius dengki.. Hehe..

Shiraz antara orang yang suka pada kamera.. Dah 4 kamera yang Shiraz guna dan masih menggunakannya. Dari jenis sd card yang besar gedebak sampai la kecik tuet.. Shiraz tak malu nak bawa ke hulu-hilir keempat-empat kamera tu.. Dan sekarang zaman semakin canggih. Tiba-tiba rasa macam ada 'hyper sugar' dalam diri Shiraz.  Kalau yang suka bergambar  atau kaki kamera macam Shiraz mesti obsess gile kan bila dapat tahu ada kamera yang  boleh online terus.. Siapa tak suka kan? Shiraz lagi la suka rasa macam tak sabar-sabar nak membodek abah untuk membeli..Hehe..

Shiraz lebih suka ambil gambar menggunakan kamera daripada pakai telefon. Sungguh! Nikmat mengambil gambar menggunakan kamera tu lain rasanya.  Tak percaya? Tanyalah photographer kat luar sana apa rasanya ambil gambar pakai kamera daripada menggunakan kamera telefon walaupun megapixel kamera telefon agak bagus sekarang ni berbanding dulu kan. 

Shiraz rasa ada sebab kenapa Shiraz harus membeli kamera ni. Selain daripada dapat upload terus ke facebook, twitter, Instagram ataupun blog, kamera ni dapat edit gambar -gambar yang kita ambil tu. Kamera ni menggunakan aplikasi android 4.1(jellybean). Yang bestnya, kamera ni ada rangkaian 3G+WiFi. Siapa tak mau kan.. Actually banyak lagi kelebihan kamera ni.. 

Shiraz ada baca dekat blog CikLilyPutih... Happynya dia dah pakai kamera tu siap tunjuk ajar lagi. Huhh dengki ni.. Macam-macam yang boleh dibuat dengan kamera ni kecuali untuk telefon.. Hmm... Untuk blog boleh ke???

Jom la kita tengok apakah lagi spefikasi yang terdapat dalam kamera ni..
(I wish i could buy the camera...)
(kalau dah beli camera ni, dapat ke nak beli tab2 7.0 or note 2? Aishh sudah!) 


Network/Bearer and Wireless Connectivity

  • GSM 3G , HSPA-PLUS
  • HSPA+21 (850 / 900 / 1,900 / 2,100)
  • 802.11a/b/g/n 2.4GHz / 5GHz
  • Wi-Fi Direct available
  • GAP, SSP, HSP, A2DP, SPP, OPP, AVRCP 1.3, HID
  • DLNA, HDMI 1.4 support
  • KIES, KIES Air support

Lens

  • f = 4.1 - 86.1mm (35mm film equivalent: 23 - 483mm)
  • 2.8 (W) - 5.9 (T)
  • 21x Zoom Lens

Chipset

  • Quad Core Application Processor
  • 1.4GHz CPU Speed

Physical Specifications

  • 70.8 x 128.7 x 19.1mm Dimension
  • 300g Weight

Battery

  • 1,650mAh Battery Capacity
  • USB Chargeable
  • 340 shots. Based on CIPA (Camera & Imaging Products Association) testing standards
  • 90 min
  • 34 hr
  • 6 hr
  • 6 hr

Shutter Speed

  • Auto: 1/8 - 1/2,000 seconds Manual: 16 - 1/2,000 seconds

White Balance

  • Auto WB, Daylight, Cloudy, Fluorescent_H, Fluorescent_L, Tungsten, Custom

Services and Applications

  • Samsung Apps available
  • ChatON available
  • ActiveSync available
  • Instagram, Paper Artist, Dropbox, Gallery, Photo wizard, Video Editor, AllShare Play, S-Suggest, S-Voice

OS

  • Android 4.1 (Jellybean)

Image Stabilization

  • Optical Image Stabilisation

Memory

  • 8G Byte (including read-only sections such as Android operating system)

Color

  • White, Cobalt Black

Location

  • Assisted GPS / GLONASS available

Exposure

  • Program AE, Aperture Priority AE, Shutter Priority AE, Manual Exposure
  • Multi, Spot, Centre-weighted, Face Detection AE
  • ±2EV (1/3EV steps)
  • Auto, 100, 200, 400, 800, 1,600, 3,200

Still Image

  • 1. Auto 2. Smart (15 Mode) : Beauty face, Best photo, Continuous shot, Best face, Landscape, Macro, Action freeze, Rich tone, Panorama, Waterfall, Silhouette, Sunset, Night, Fireworks, Light trace 3. Expert Control (5 Mode) : P (Auto+), A (Aperture Priority), S (Speed Priority), Camcorder, M (Manual)
  • 16M: 4608 x 3456, 14MP: 4608 x 3072, 12MW: 4608 x 2592, 10M: 3648 x 2736, 5M: 2592 x 1944, 3M: 1984 x 1488, 2MW: 1920 x 1080, 1M: 1024 x 768
  • Normal, Vintage, Black & White, Autumn Brown, Negative, Nostalgia, Colour Fade, Retro, Sunshine, Old Photo, Comic, Pastel Sketch, Gothic Noir, Impressionist

Audio and Video

  • AVI, MP4 / 3GP, WMV, FLV, MKV
  • Full HD (1080p) Video Recording & Playback available
  • Recording up to 30fps
  • MP3, AAC, AMR, WMA, OGG, FLAC, 3GA/M4A, WAV

Image Sensor

  • BSI CMOS
  • 1/2.3"
  • Approx. 16.3 Mega pixels

Display

  • HD Super Clear LCD (TFT)
  • 16M
  • 4.8"
  • 1280 x 720 (HD)

Sensors

  • Accelerometer, Geo-magnetic, Gyro-sensor, Gyro-sensor (for OIS)

Connectors

  • USB 2.0
  • 3.5pi 4pole, Stereo
  • MicroSD External Memory Slot (SDXC 64GB)
  • Micro USB available

Focusing

  • TTL Auto Focus (Centre AF, Multi AF, Face Detection AF)
  • Normal: 80cm - Infinity (Wide), 350cm - Infinity (Tele) Macro: 10cm - 80cm (Wide), 150cm - 350cm (Tele) Auto Macro: 10cm - Infinity (Wide), 150cm - Infinity (Tele) Manual: 10cm - Infinity (Wide), 150cm - Infinity (Tele)

Flash

  • Auto, Auto & Red-eye reduction, Fill-in flash, Slow sync, Flash Off, Red-eye fix
  • Wide: 0.5m - 3.8m (ISO Auto), Tele: 0.5m - 1.8m (ISO Auto)
  • Approx. 4 seconds

Movie Clip

  • * Movie Size: 1920 x 1080 (30fps), 1280 x 720 (60fps), 1280 x 720 (30fps), 640 x 480 (60fps), 640 x 480 (30fps), 320 x 240 (30fps)
    * Slow Motion Video WVGA: 768 x 512 (120fps)
  • Normal, Vintage, Black & White, Autumn Brown, Negative, Nostalgia, Colour Fade, Retro, Sunshine, Old Photo, Comic, Pastel Sketch, Gothic Noir, Impressionist