Mereka Bukan PENGEMIS!!!


Photobucket

   Ada yang masih rasa mood raya ke walaupun dah bermulanya minggu kerja dan minggu  sekolah? Masih berulang-alik sambil didendangkan lagu-lagu mood sedih di pagi hari? Masih bermalas-malasan di tilam empuk? Tu semua mood yang kita terpaksa hadapi kan.. Tapi, lain pulak dengan budak-budak miskin yang masih mencari duit raya walaupun terpaksa mengayuh basikal di tengahari panas terik... 

Rumah Shiraz antara rumah yang selalu dikunjungi budak2 dari kawasan Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) ney. Walaupun ada yang dah datang 3-4 kali, Shiraz still bagi duit raya. Walaupun diaorang ney datang dengan niat nak kumpul duit raya tapi bila Shiraz hidang air dengan kuih raya, habis diaorang minum dan makan.. Takde la semua balang kuih tu habis tapi sekurang-kurangnya diaorang hargai la jasa tuan rumah hidangkan air dan makanan buat diaorang.

Tapi, yang sedihnya bila diaorang pergi rumah jiran tetangga tak de seorang pun yang nak jawab salam. Please la diaorang bukannya penjual kain + ubat ke, diaorang bukannya orang yang jual penapis air... Diaorang cuma nak datang beraya. Berkali-kali diaorang bagi salam, tak tengerak ke pada pendengaran korang untuk layan diaorang sekejap. Mustahil la kalau tak dengar kecuali la ada telinga tapi sengaja dipekakkan. Sedih la Shiraz tengok sikap orang kita.  Kesian la dekat diaorang. Raya cuma setahun sekali je kan..Apa salahnya kalau hulurkan je duit raya dekat diaorang. Diaorang kalau dapat rm 1 bukan main seronok lagi. Tapi, anak2 kita ada ke macam diaorang. Siap complaint lagi pergi rumah besar tapi duit dapat rm 1 je.. Macam mana tu?


Tolong la diaorang walaupun cuma RM 1.

Cuba bayangkan kalau anak2 kita or adik2 kita macam diaorang..

Raya cuma setahun sekali!!!

  • Harap2 tak de la blogger2 yang berperangai macam dioarang erk... Kasihankanla diaorang erk..

Saya Anak Malaysia!!!

Photobucket



Tanggal tiga puluh satu
Bulan lapan lima puluh tujuh
Merdeka, Merdeka, Tetaplah Merdeka
Ia pasti menjadi sejarah

Tanggal tiga puluh satu
Bulan lapan lima puluh tujuh
Hari yang mulia, Hari bahagia
Sambut dengan jiwa yang Merdeka

Mari kita seluruh warganegara
Ramai-ramai menyambut hari Merdeka, MERDEKA!!
Tiga satu bulan lapan, Lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku Merdeka


(2x)

Merdeka, Merdeka, Merdeka....!
MERDEKA!!

Hari ney genap 55 tahun negara kita mencapai kemerdekaan. Baru 55 tahun kita bebas dari jajahan  berbanding beratus-ratus tahun dahulu ketika nenek moyang kita dijajah bangsa asing. Mencari erti kata MERDEKA.. dan Memperjuangkan nasib bumi malaya.. Tu sejarah terperit yang terpaksa mereka hadapi.

Tapi, anak muda hari ney agaknya dah lupa macam mana kesusahan dan penderitaan mereka tatkala hidup mereka diperkotak-katikkan oleh orang luar. Dijajah, diherdik, dihina, dimaki dan macam2 lagi. Susah untuk kita bayangkan macam mana penderitaan mereka. Sebab tu la setiap kali Merdeka, ramai penggiat filem cuba untuk menonjolkan kesusahan mereka melalui filem. Bermula dengan filem Leftenan Adnan, kemudian diikuti filem Paloh, Bukit Kepong, Embun, dan 1957 Hati Malaya. Semua filem2 ney cuba untuk memaparkan keperitan dan kesusahan zaman mereka mencari kemerdekaan.

Shiraz bersyukur menjadi anak selepas tahun kemerdekaan. Shiraz bangga menjadi Anak Malaysia. Hidup dalam bumi Malaysia yang penuh keamanan dan kemakmuran. Shiraz bangga berada di keliling pemimpin-pemimpin yang bersemangat waja. Dan Shiraz bangga mempunyai pemimpin yang berjaya mengekalkan keamanan Malaysia. Siapa yang tak bangga, babe? Ingat senang ke hidup zaman mengejar kemerdekaan? 

Hari ney kita menyambut kemerdekaan dengan hati girang walaupun masih ada pihak anasir luar yang cuba memporak-perandakan keamanan kita. Ya, Shiraz harus akui tatkala melihat video perhimpunan haram Bersih 3.0, Shiraz menjadi sedih dan benci melihat keangkuhan rakyat Malaysia yang masih tidak sedar, yang lupa diri di mana bumi kita berpijak. 

Apapun Shiraz bangga menjadi anak Malaysia... Ya, Shiraz Anak Malaysia. I'm proud to be a Malaysian!



Murahnya Nilai Seorang Perempuan

Photobucket



     Mana letak harga diri seorang perempuan sehinggakan amat mudah untuk ditukar ganti? Kadang-kadang Shiraz sedih melihat harga diri seorang perempuan yang dahulu nilainya amat mahal untuk dipermainkan cintanya tapi kini nilai itu seumpama membeli gula-gula di kedai.

Ada macam-macam jenis perempuan yang murah nilainya ini. Walaupun tidak sampai tahap menjual harga diri pada sang lelaki tapi masih sanggup memasang 2-4 orang lelaki ketika berhubungan. Masih sanggup menjadi peneman lelaki lain ke kedai walaupun jam pukul 12 tgh malam. Masih sanggup menumpangkan lelaki pulang ke kampung walaupun hanya sekadar teman tapi mesra. Atau dalam erti kata jenis 'mudah angkut'.

Ada yang jenis tidak segan-silu mempamerkan mahkota di badan ke dalam laman web dengan bermacam2 nilai harganya. Yang jenis ney memang Shiraz tak boleh nak fikir mana letaknya harga diri diaorg. Sedih bila tngok adik-adik yang masih muda belia sanggup tayang segala benda hanya sekadar untuk dapatkan duit nak beli kasut sempena hari raya... Arghh sungguh tak faham..

Kan, murahnya nilai seorang perempuan yang hanya sekadar dijadikan tempat permainan pada sang lelaki. Huhh... Lelaki..Sejahat-jahat lelaki akhirnya akan memilih perempuan yang mulia untuk dijadikan suri di hati dan meneruskan generasinya. Betul. Kalau dulu orang kata lelaki yang baik hanya untuk perempuan yang baik tapi sekarang lelaki yang jahat pun inginkan perempuan yang baik. Sebabnya, lelaki bila dia sudah berubah, insaf orang akan mudah melupakan tapi perempuan?

Bukan mudah untuk menjadi seorang perempuan..Kalau mahal sangat dikatakan sombong, murah sangat dikatakan gedik. Jadi, macam mana? Tepuk dada tanya la selera.


Masih Belum Lupa...

Photobucket

Tengah duk leka melayan timeline tweet yang kecoh dek kerana Azwan Ali, mata terpandang pada new request friend dkt blog... Tapi, masa tu malas benar rasanya nak klik pada icon di blog tu..

Dan tatkala detik pukul 1:56 pagi ney baru la terasa nak tengok.. First Impression, wow!!!  I'm proud with you, girl...Good luck duk kat negara orang. Jaga diri dan jaga maruah... Siapakah dia??? Dia adalah gadis tinggi lampai yang Shiraz kenal masa di bumi Mekah Al-Munawarrah. 

.....................................................................................................................................................
(rewind kejap detik-detik perkenalan Shiraz dengan jemaah umrah dari Wira Saujana)

Shiraz masih ingat awal permulaan dan tibanya kami di bumi Mekah hubungan antara keluarga Shiraz dan beberapa keluarga jemaah yang sama agensi travel dari Malaysia tidak beberapa baik. Seingat Shiraz, waktu itu agak janggal untuk mengeluarkan kata-kata apatah lagi untuk mengukirkan senyuman. Kalau ikutkan Shiraz memang agak menyampah dan marah dengan pengurusan dari wakil Wira Saujana. Bila fikir-fikir balik, keluarga Shiraz saja ke yang mengalami nasib sebegitu? Adakah jemaah baru dari Wira Saujana yang pergi selepas rombongan kami mengalami nasib seperti yang terjadi pada keluarga Shiraz dulu? Adakah Wira Saujana kini sudah bertukar wajah dan pengurusan? 

Agak lama hubungan 'kejanggalan' itu berlaku. Sehingga suatu hari ada perjumpaan di musholla. Para jemaah dan beberapa orang mutawwif turut menghadiri perjumpaan itu. Tapi, ada sesuatu yang Shiraz agak kesal dan sehingga kini Shiraz kesal sebenarnya. Ada sebuah keluarga dan 'orang' yang bertindak sebagai wakil Wira Saujana yang mengakibatkan 'kesilapan kecil' sewaktu kami tiba di Mekah tidak menghadiri sama dalam perjumpaan itu. Yang sebenarnya Shiraz menantikan adakah dia dan keluarganya juga akan turut mengakui kesilapan seperti mana keluarga, keluarga jemaah dan mutawwif mengakui kesilapan yang berlaku itu.

Selepas perjumpaan itu baru la ada sedikit sinar senyuman dan tegur-menegur yang berlaku. Boleh tak korang bayangkan sepanjang berada di 'alam  kejanggalan' itu Shiraz dan keluarga cukup berasa tidak selesa?  Bolehkah korang bayangkan betapa kami berada di dalam keadaan 'serba-salah'? Bolehkah korang bayangkan betapa kami merasakan keadaan itu 'kerdil' buat kami?  Dan bolehkah korang bayangkan betapa kami rasa 'dipinggirkan'? 

Shiraz bersyukur sebenarnya sekurang-kurangnya hubungan kejanggalan itu masih dapat diperbaiki. Hubungan yang baru nak berputik itu tidak dapat disulamkan dengan lebih lama di kota Mekah. Agak sedih di situ. Namun, perjalanan yang memakan masa 6 jam dari Mekah ke Madinah itu sebenarnya yang berjaya memulihkan sedikit hubungan yang janggal itu. Baru dapat berkenalan, bersembang, dan bergurau-senda. 

Hari terakhir di Kota Madinah adalah hari terawal perkenalan yang indah itu. Baru tahu nama...umur...tempat  tinggal... Hihi kelakar kan. Tapi, hakikatnya itu yang berlaku. Baru berani nak amek gambar bersama. Dan itulah detik perkenalan Shiraz dengan gadis tinggi lampai yang Shiraz ingin ceritakan. Gadis bernama Syafua ini akhirnya berjaya menyambung pelajaran ke Beijing, China. Mujurlah dapat curik sedikit email facebook untuk terus kekal berhubungan. Hihi..

Perkenalan yang singkat itu akhirnya menjadi kenangan terindah dalam hidup Shiraz sebenarnya. Begitu juga hubungan antara Shiraz dengan mutawwif2 Wira Saujana.. Terima kasih ya Ustaz.

Dan hakikatnya Shiraz masih belum lupa akan kenangan itu......

>>Aisyah, Atikah, Anis, Syafua, dan Sara<<

>>Ustaz Ahmad Sarwani yang sentiasa komen di wall post facebook Shiraz<<

>>Jarang dapat bersembang dengan Ustaz Shuhaimi<<

>>Ustaz Nabil yang disangkakan Ustaz Don Daniyal sewaktu ketika..<<

>>rindu saat2 dalam bas macam ney<<

>>i miss this moment too<<

Sesungguhnya pertemuan itu masih segar di ingatan.....

Selamat Menempuhi Alam Pertunangan

Photobucket



Rasanya tak lambat kot Shiraz nak ucapkan tahniah buat kawan dari zaman kanak-kanak sampai la dah tua ney..Oppsy tua ke? Iya la tua lebih kurang kan..huhu..

Si cantik manis kat atas tu la kawan sepermainan zaman kecik2 dlu...Mazni Ab Rani empunya diri. Mazni telah selamat disunting oleh jejaka kacak dari Besut, Terengganu petang tadi pada tarikh 21/08/2012.

Eh eh ada yang nak tengok wajah tunangannya..Boleh ke? Boleh la sebab main copy paste kan..hehe.. 


>>Taa daa...dipersembahkan wajah si jejaka yang berjaya menyunting hati sahabatku..Huhu..<<

Apapun, Shiraz ucapkan beribu-ribu tahniah di atas termeterainya ikatan pertunangan ney..
Buat Mazni dan Badrul, selamat menempuhi alam pertunangan.. Dugaan banyak akan menimpa sepanjang alam bertunang ney... Jangan mudah terpengaruh dengan kata2 orang yang akan cuba merosakkan hubungan kalian.. Semoga ikatan bertunang kekal ke jinjang pelamin.. 

Terima kasih kawan....

Photobucket



Dear my bestfriend Shasha,

Thanks to being my friends..Nasihat yang kau berikan mmg berguna untuk aku...Terima kasih sebab menjadi pendengar yg baik...Terima kasih sebab marahkan aku...Terima kasih sebab nasihatkan aku. Dan terima kasih sebab kau masih lagi menjadi kawan aku... 

Sungguh aku hilang pertimbangan hari ni. Hari ney aku dalam mood kena marah dan marahkan orang..Dua situasi berbeza tapi keadannya sama... Sha, sorry sebab aku telefon kau tgh susukan anak kau tadi kan..Mujur laki kau tak marahkan aku..

Sha, aku akui mmg aku agak panas baran..Tapi aku masih beruntung kan sebab ada kawan yg masih sudi menasihati aku...  Terima kasih sayang...I  love u too...

Sungguh Aku Tak Faham...

Photobucket



Satu soalan yang Shiraz masih tak dapat jawapannya? Apa motif soalan macam ney ditanya pun Shiraz tak tahu kenapa.... Ada siapa-siapa dapat bg jawapan tak?

Jangan Sekadar Berkongsi Tapi Tidak Memahami

Photobucket

Saban hari Shiraz perasan ramai yang post dan share dekat wall post dengan macam-macam info. Bagus sebenarnya yang rajin post dan share tu sekurang-kurangnya kita semua boleh menambah dan memperbaiki diri. Shiraz hormati dengan cara yang korang cuba sampaikan. Cuma, kadang-kadang Shiraz rasa terkilan apabila yang korang cuba sampaikan tu tak sama dengan diri korang. Hmm, bagaimana plak tu?


Ramai pengguna facebook yang post dan share pasal benda ney. Shiraz tak kata yang fakta tu tak bagus cuma orang yang mengirim dekat wall post tu je kena la tengok pada diri sendiri. Shiraz perasan orang yang post tu pun cakap tak serupa bikin. Tak praktikan dengan apa yang kita cuba sampaikan. 

Betul la kita orang yang tak sempurna. Shiraz tak kata diri Shiraz pun dalam keadaan sempurna sebab tu Shiraz tak gemar untuk share dan post mende2 ney sebab Shiraz sedar mana tahap kemampuan diri Shiraz.  Ada yang share hukum perempuan pakai baju ketat, lengan pendek, legging, cara pakai tudung tapi bila Shiraz tengok orang yang share tu pun 2x5. Shiraz agak bila diaorang dah post gitu, diaorang cuba untuk praktikkan tapi rupanya tidak.

Tidak salah sebenarnya untuk kita share dan post semua tu cuma kita kena nilaikan "eh, betul ke tidak apa yang aku post ney dengan diri aku?" Jangan main post dan share je tapi tak faham dengan apa yang kita share kan tu. Ramai yang macam tu sebenarnya, betul tak? 

Ini cuma pendapat Shiraz. Apa yang Shiraz tulis ney berdasarkan orang sekeliling kita. Shiraz cuma tergelak kecil bila tengok si tukang post tu lagi advance dari apa yang disampaikan. Tepuk dada fikir la sendiri. 

35 to 5

Photobucket

Awan yang menyebulungi langit tampak mendung hari ney..Dengan semangat berkobar-kobar nak bagi duit raya walaupun ada titisan - titisan hujan. Sebaik sampai di kelas, di ruangan rak kasut macam kosong je.. Okay, mungkin awal lagi kot. 

Tengah2 menyapu, datang la sorang pelajar. Ini pelajar yang selalu datang lambat ney boleh plak datang awal hari ni...ooo semangat nak duit raya kot. Dah macam si penunggu setia plak rasanya, duduk kat kerusi batu menanti "mana la pelajar-pelajar aku ney?" Jam dah dekat pukul 9..Nak kata hujan lebat tak de la plak.. Tunggu dan terus tunggu.

Pergi bilik komputer kemas bilik tu sket2.. Dengar la suara riuh-riuh kat kelas.. Ooo dah sampai kot.. Alaa baru 5 orang pelajar datang.. Apa kena ney??? Shiraz tunggu sampai la jam 12 sebabnya dah beritahu dekat budak2 hari ney tak payah belajar. So, ikut korang la nak main ke, nak tidur ke.. Budak2 ney dari pilih tidur baik diaorang main. Bagi alasan penat nak berbuka puasa...Banyak la korang.

Sampai pukul 12 still teda murid. So, Shiraz bagi la duit raya untuk 5 orang yang datang tu je.. Ada yang Shiraz kenal umah, Shiraz pergi hantar dekat diaorang. Itupun siap mintak lebih dari budak yang ada kat kelas. Banyak cantik muka korang.

Daripada 35 orang pelajar kat kelas tu yang datang hari ney cuma 5 orang...Sedih tak terkira rasanya.  Tak pernah Shiraz hadapi pelajar seramai 5 orang tu. Yang pastinya bila pelajar sedikit itu, Shiraz rindukan suasana riuh dan gamat daripada diaorang.

Kenapa Lelaki Mudah Menumpangkan Perempuan?

Photobucket


Pernah tak suatu hari ada orang telefon kalian dan beritahu bapak korang atau suami korang prihatin menumpangkan anak dara atau mak janda? Apakah reaksi pertaman korang? Macam mana korang nak jawap soalan-soalan sindiran yang memecah gegendang telinga korang?

Secara ironi-nya memang la kan fitrah seorang lelaki tu mudah bersimpati untuk menumpangkan orang tak kira lelaki mahupun perempuan, tua atau muda berbanding dengan orang perempuan yang hanya memandang sekilas menggunakan cermin sisi. Dan sempat berkira-kira wajar atau tidak menumpangkan orang apatah lagi kalau orang yang melambai-lambai untuk ditumpangkan itu lelaki. Kebanyakan orang perempuan akan fikir menjaga hati sang pasangan untuk mengelakkan fitnah dan prasangka.

Tetapi, lelaki tidak pula berfikir seperti mana perempuan berfikir kan? Kenapa fikiran orang lelaki tak sama dengan perempuan? Bukan la maw 100% sama tapi kenapa orang lelaki tak fikir macam mana kalau orang lain nampak walaupun sekadar menumpangkan tidakkah perkara itu akan disampaikan pada isteri dan anak-anak di rumah?

Shiraz penat untuk memikirkan kenapa lelaki begitu baik hati untuk menumpangkan orang apatah lagi kalau orang tu perempuan? Wahai sang lelaki, adakah jawapan buat ku untuk soalan tersebut? Kalau ada pun korang akan jawab "kesian tengok jalan kaki". Dah yang selama ney pi kerja jalan kaki kenapa tiba-tiba nak menumpang plak... Kan?? Kalau perempuan mesti setuju dngan jawapan Shiraz kan?

Kenapa Shiraz bangkitkan perihal ney? One day kawan baik Shiraz call dia bagitaw dia gaduh dengan suami dia. Shiraz macam shock sekejap sebab before this Shiraz taw dia dngn husband hubungan macam mana.. So, Shiraz tanya dia apa cerita sampai gaduh-gaduh ney. Kawan Shiraz ney bgtaw yang husband dia tumpangkan anak dara umah hujung pi kerja dah dekat sebulan baru dia taw minggu lepas itu pun bila ada orang bagitaw kat dia. Kawan Shiraz tanya pada si suami dan jawapan dia "kesian tengok jalan kaki". Kawan Shiraz ney punya la angin satu badan tanya lagik kenapa tak pernah beritahu? Husband dia jawap "L.U.P.A" Kalau Shiraz berada di tempat Sha pun Shiraz geram jugak bila husband jawap Lupa sedangkan dah dekat sebulan menumpangkan si perempuan tu. Shiraz tak tahu nak nasihat apa. So, panggilan telefon tu hanya dipenuhi dengan maki-amun pada si suami dia.
Tapikan, beberapa hari yang lepas plak Shiraz pula yang terkena bila ada kawan Shiraz call "Rajinnya bapak kau hantar ***** kerja?" Shiraz dah terdiam tak tahu nak jawap apa masa tu.. Lama jugak la Shiraz fikir nak beri jawapan apa. So, dengan tidak semena-mena Shiraz pun jawap la " alaa takpe la ***** tu kan sebaya aku je, duk depan umah aku jugak. Anak-anak je dengan bapak aku." Jawapan selamat la konon. Then, kawan Shiraz cakap ape  "iya la kalau ***** tu boleh la anak2, kalau bapak kau tumpangkan orang lain?"
Part soalan tu Shiraz memang tak tahu nak jawap apa? Shiraz just teringat dekat Sha dengan suami dia.. Kalau Sha tak boleh nak hadapi masalah dia dengan suami, Shiraz macam mana plak nak hadap abah Shiraz tu? Shiraz call Sha tanya mcm mana dengan masalah dia. Dia dngn mertua dah jumpa budak perempuan tu. Dah marah2 pun bapak mertua dia pun dah marahkan2 si suami. Okay la kurang2nya Sha dapat peluang untuk marah2 dan Shiraz? Shiraz nak marah siapa sebenarnya?

Nampak tak situasi dekat atas tu? Mende remeh bagi lelaki tapi sebenarnya menyakitkan hati kaum wanita, betul tak? Pernah tak korang hadapi semua ney? Shiraz nak tanya pada kaum adam, kalau isteri korang tumpangkan lelaki pi kerja apa kata korang? Yang pastinya kalau isteri korang tumpangkan lelaki korang pandai pulak akan cakap "tak malu dekat orang ke?" atau " tak fikir ke perasaan saya?" Tapi, lelaki pernah tak fikir perasaan perempuan???