Seorang Maut, Sembilan Cedera Dalam Kebakaran Loji Pemprosesan Gas Di Dungun


Sape ada baca ke, terdengar ke, terpandang ke....tentang berita letupan di loji pemprosesan gas (GPP) semalam....Kejadian tu dekat benar dengan rumah Shiraz...Bertalu2 dengar bunyi siren polis, ambulan, bomba...Tp,yg letupan tu tak kedengaran pun..Mangsa letupan merupakan pekerja kontrak Hyundai PFCE..Jiran bujang sebelah umah pun kerja Hyundai PFCE...Nmpk okay je...Kira okay la kot..Takziah Shiraz ucapkan pada mangsa dan keluarga mangsa letupan...
>>>Zaman Shiraz kecik2 dlu jarang benar dengar letupan di Petronas ney..Skunk ney mcm kerap sngt..Kecuaian sape sebenarnya?<<<

DUNGUN – Seorang pekerja kontrak maut dan sembilan lagi cedera dalam kebakaran di pusat pemprosesan gas di Loji Pemprosesan Gas (GPP) dalam kawasan Kompleks A milik Petronas di sini, Khamis.
Pekerja itu, Rosli Mansor, 31, disahkan meninggal dunia di tempat kejadian dalam kebakaran kira-kira 3 petang itu, menurut kenyataan Petronas Gas Berhad (PGB).
Menurut kenyataan itu, jenazah Rosli yang berasal dari Kuala Terengganu dihantar ke Hospital Kemaman untuk bedah siasat.
Seorang lagi pekerja Mohd Zamri Fithri Mat Nor, 25 berasal daripada Padang Pulut di sini yang mengalami kecederaan parah dengan 90 peratus bahagian badannya melecur, dihantar ke Hospital Sultanah Nur Zahirah untuk rawatan lanjut.
Lapan lagi pekerja yang cedera dirawat di Hospital Kemaman dan Hospital Dungun.
Menurut PGB, kesemua mangsa merupakan kakitangan kontraktor, Hyundai PFCE, yang sedang menjalankan kerja menyenggara di loji berkenaan.
Menurut kenyataan itu, kebakaran berjaya dikawal sepenuhnya kira-kira 3.30 petang dan PGB telah mengambil langkah sewajarnya untuk membantu mangsa dan keluarga mangsa yang terlibat dalam insiden berkenaan. – BERNAMA