Salute dengan kenyataan Tasha Shilla.

Hmmm...Sape kenal Tasha Shilla angkat kening smua...
Tasha Shilla yang cantik jelita tu...
Tak kenal jugak?
Carik la kat google..
Kecoh sekejap pasal artis ney yang dikatakan menari ghairah ketika birthday parti yang ke 25 beliau...Wartawan kan banyak yang memutar belitkan fakta mahupun tajuk bagi bikin panas industri seni ney.
Dalam orang duk sibuk mengata pasal dia, Tasha mengeluarkan statement di facebooknya.
Shiraz kagum dengan Tasha sebab dia akui yang dia ke kelab malam tapi menari secara ghairah tu satu pembohongan dia kata. Iyalah, kalau betul Tasha menari mcm tu takkannya dia berani plak dengan keluarkan statement. Nk mengaku ke Kelab Malam pun payah. Kan Tasha...

Shiraz bukanlah kategori peminat setia Tasha Shilla, tapi Shiraz kagum dengan sikap terus-terang yang ada pada diri dia. Dia tak cepat melatah. Dia tak marah-marah. Dan dia tak maki hamun wartawan pun dalam facebook dia. Dia cuma kata yang dia akui ke kelab malam tapi tak menari seghairah yang digembar-gemburkan. Nampak tak, kejujuran pada Tasha Shilla.

Semoga Tasha Shilla tabah dan sabar dalam menempuhi liku-liku sebagai anak seni...





Faizal Tahir Anak Emas TV3????


Nak bagi Juara rasa mcm melampau...Nak bagi tempat kedua takut orang mengata..
Nak tak nak terpaksa la bg tempat ketiga buat Faizal Tahir ney. Padahal persembahan dia semalam biasa-biasa aje. Api keluar kat piano tu? Tak best  pun..Kalau Shiraz letak Aizad -Sungai Lui...
Faizal Tahir kalau tak bawa balik Anugerah kan pelik nampaknya...
Hmm...


Anugerah Juara Lagu 26

Berakhirlah Anugerah Juara Lagu ke 26 semalam? Apa komen korunk tentang persembahan artis-artis semalam. Walaupun Monoloque tdk menjadi juara ENTRY INI seperti yang Shiraz harapkan tp Monoloque tetap juara di hati Shiraz...

Banyak sangat kekurangan dalam AJL 26 ney...Walaupun tema air tu nampak kelainannya namun program tu masih di tahap lama. Pengacara AJL, Faizal Ismail dan Cheryl Samad...Alaaa masih mcm tu jugap..Nak buat lawak pakai skrip tp orang x gelak mana. Dah lama sangat Cheryl Samad jadi pengacara AJL...Dah xderk org tengok pun...Dah boleh tukar pengacara baru.Yg boleh bikin AJL fresh balik..

Apapun keputusan Siapakah Juara dah terjawab. Tahniah buat Hafiz dan Dato' M Nasir. Manakala trio Shila, Ning Baizura dan Jaclynn Victor menang di tempat kedua menerusi lagu Beribu Sesalan. Dan tempat ketiga dimenangi oleh Faizal Tahir. Persembahan Terbaik plak dimenangi oleh Alyah...Wowww abang Remy datang la...Dan vokal terbaik oleh Hafiz.

Tahniah buat semua pemenang...


Keputusan akhir Anugerah Juara Lagu 26 (AJL26)1. Persembahan terbaik – Alyah, Kisah Hati.
2. Vokal Terbaik – Hafiz, Awan Nano
3. Tempat Ketiga – Faizal Tahir, Karma
4. Tempat Kedua – 3 Suara, Beribu Sesalan
5. Juara – Hafiz, Awan Nano
Update secara langsung:1. Persembahan pembukaan oleh penyanyi feveret Abang Nara, Jamal Abdillah. Weee ~~~2. Fuh. Persembahan Awie terus membakar semangat AJL26. Mantop babe ~~~3. Sheila Majid la pulak. Kenapa semua mantap-mantap untuk opening show nie? Arghh4. Fuh ~~ Terkagum sebentar dengan persembahan tiga legend sebentar tadi. Persembahan 12 peserta selepas ini. Sama-sama kita nantikan.5. Persembahan pertama daripada Projek Pistol dengan lagu Wanita Seluruh Dunia.6. Arrangement muzik yang sangat berlainan daripada lagu asal daripada Projek Pistol. Mantap dan sedap didengar.7. Persembahan seterusnya oleh Jacyln Victor dengan lagu Sedetik Lebih.8. Not bad jugak kan Jac nyanyi lagu Sedetik Lebih. Lebih kurang tahap Abang Anuar Zain gak la.9. Monoloque dan Atilia pulak. Yeah ~~ Lagu feveret gak nie.10. Comel gila rambut Atilia. Lagu nie memang susah sikit nak nyanyi time live rasanya. Good effort anyway.11. Yuna muncul untuk lagu Gadis Semasa. Memang arrangement lain 100% nie. Nice ~~12. Nice outfit Yuna. Menarik tertarik kau memang da bomb.13. Lagu Kalau Berpacaran pulak. Lagu best nie. Banyak nasihat.”14. Serius comel sangat lagu Kalau Berpacaran nie. Ana Rafali nampak hijau gitu.15. Cinta Muka Buku oleh Najwa Latif. Adakah dia akan menang?16. 16 tahun dan dah masuk AJL. U go girl.17. Juara Anugerah Mobile Celcom jatuh kepada lagu Sedetik Lebih.18. Persembahan daripada Faizal Tahir dengan lagu Karma. Ada orang kata ini adalah persembahan terakhir daripada Faizal untuk AJL. Layan ~~19. Terbakar piano dibuatnya oleh Faizal Tahir20. Seramai 30 orang juri telah digunakan untuk memilih lagu terbaik AJL26. Harap-harap tiada kontroversi.21. Alyah dengan lagu Kisah Hati sekarang. Siapa sebenarnya manusia yang bernama Manusia Putih yang mencipta lagu ini?22. Fuh. Starting pun dah sedap dah Alyah nie. Baju pun cantik gak. Nice23. Arghhhh. Napa Remy Ishak muncul dan memeluk Alyah. Mesti ramai yang panas.24. Sungai Lui daripada Aizad. Melodi yang mampu melegakan jiwa.25. Aizad membuktikan yang bakat adalah segalanya. Kurang rupa sikit pun tak apa.26. Hebat benar orang yang melukis kat belakang semasa persembahan Aizad nie.27. Yuna dengan lagu Penakut. One of Abang Nara punya favourite song jugak.28. Good persembahan daripada Yuna, sekarang ini lagu kegemaran ramai, Awan Nano daripada Hafiz akan didendangkan.29. Awan Nano nano nano nano nano.30. Beribu Sesalan sekarang ini. Adakah lagu feveret kebanyakan peminat muzik ini akan merangkul gelaran juara?31. Memang meletop 3 Suara bawak lagu Beribu Sesalan. Meremang bulu roma.
Info: Beautifulnara.com

AJL

SUNGAI LUI menjadi saksi pertemuan.. KEKANDA ADINDA menjadi gelaran kita , saat itu aku 
mrsakan kau lah WANITA SELURUH DUNIA yg sentiasa menjadi GADIS SEMASA padaku.. namun segalanya berubah , SEDETIK LEBIH aku menunggu kau di tempat biasa , namun kau tak kunjung tiba , mujurlah saat itu AWAN NANO sudi memayungiku.. selepas itu baru aku tahu kau seorang yg PENAKUT kerana tidak dapat berterus terang tentang statusmu.. benarlah kata org tua , KALAU BERPACARAN biarlah berpada² , BERIBU SESALAN mula muncul dalam diriku.. baru aku percaya CINTA MUKA BUKU bukanlah cinta yg sejati , aku percaya pada HUKUM KARMA dan kau akan terima balsannya.. untuk itu biarlah aku pendam & simpan KISAH HATI ini untuk selamanya.

Nota Cinta


ツ nota CINTA..pesanan hati ♥

Wahai adam..jika benar kau kasih dan cintakan hawa (wanita) itu ツ
☻♥☻
/█\ /█\
... .||. ||. •.♥•

•.♥• Bawalah dia ke jalan ALLAH,
•.♥• Nasihatilah dia,
•.♥• Perbetulkan kesilapannya,
•.♥• Jagalah dia dgn baik,
•.♥• Kasihanilah dia,
•.♥• Lindungilah dia,
•.♥• Berilah kasih syg padanya,
•.♥• Hargailah dia,
•.♥• Ucapkan terima kasih atas kelebihannya,
•.♥• Bersabar dengannya,
•.♥• Terimalah dan cintailah kekurangannya,
•.♥• Jadi IMAM terbaik dan redhalah padanya..

✿..moga dia menunggumu di SYURGA sebagai bidadarimu..amin ツ

Exclusive Giveaway by Niena Sofea



Assalamualaikum.....

Dah lama Shiraz tak join GA kan...Hihi..
Hari ney some one menjemput Shiraz untuk join GA-nya..
Niena Sofea...Thxs dear cz invite akak..

Kat sini Shiraz nak tag 2 orng...

1) Haslinda Ariffin
2) Lyssa Faizureen..

Kat bawah ney antara 31 sponsor yg Shiraz add tadi...


































Tips Nak Bagi Buah Durian Cepat Masak!


Selamat pagi Kalian..
Hari ney dah start keje balik..Dah cuti 2 hari kan..
Tapi, tadika still cuti...
Hak hak hak seronok!
So, disebabkan hari ney cuti Shiraz nak ajak korunk semua baca tips buat korunk..
Adik2,kakak2, abang2, makcik2, dan pakcik2 sekalian...
Hari ney Shiraz nak bg tips mcm mana nak bg buah durian cepat masak...
Caranya ialah seperti di bawah!

Jangan marah erk..Gurau jak! 
Pagi2 ney bg korunk senyum....
X mo la stress2...

Monoloque Juara Lagu???



Zaman bila Shiraz tengok Juara Lagu erk?
Ooo Masa Last Performance Dato Siti Nurhaliza..Hehe.
Kalau dulu setiap kali Anugerah Juara Lagu mmg Shiraz tggu depan Tv..
Dengan muka eksaited tak terkira...
Tapi, sekarang Shiraz boleh bilang zaman bila Shiraz dah tak tengok Juara Lagu..
Hak hak hak...
Shiraz rasakan Juara Lagu sekarang dah tak best.Lagu dah tak seronok untuk dilayan.
Sekarang zaman indie, zaman lagu petik gitar dengan suara mendayu-2.
Bagilah lagu mendayu2 masuk telinga Shiraz 2 saat kemudian mmg Shiraz dah lena diulit mimpi..
Tapi, Anugerah Juara Lagu kali ney rasa mcm ada sebab nak tengok..
Kekeke..
Nak tengok Monoloque ngan Atilia..
Kekanda Adinda..
Boleh tak Shiraz vote utk Monoloque ngan Atilia menang..
Jangan la bg lagu facebook love symptoms menang..
Atau Penakut...

Atilia cantikkan...Manis je muka dia..Sesuai sangat nyanyi lagu Kekanda Adinda yang romantik ney...Thanks Monoloque sbb bg Shiraz jatuh cinta dngn lagu ney




Aci tak?
Juara: Monoloque dan Atilia

Dari 30 lagu ini, 12 telah dipilih untuk bertanding di peringkat akhir yang akan di adakan pada 29hb Januari 2011 nanti.
Lagu lagu tersebut ialah :-
1.  Kalau Berpacaran oleh Shohaimi Mior Hassan/Ana Raffali/Altimet (Shohaimi Mior Hassan    Shohaimi Mior Hassan / Ana Raffali / Altimet)  Kalau berpacaran- Shohaimi Mior Hassan, Ana Raffali dan Altimet
2. Karma oleh Faizal Tahir (Audi Mok/Faizal Tahir/Audi Mok/Faizal Tahir)
3.  Penakut oleh Yuna (Yuna/Yuna)
4.   Sedetik Lebih oleh Anuar Zain (Edry Abd Halim/Edry Abd Halim)
5.  Gadis Semasa oleh Yuna (Yuna/Yuna)
6.  Awan Nano oleh Hafiz (M.Nasir/Budi Hekayat)
7.   Cinta Muka Buku oleh Najwa Latif (Najwa Latif/Ika Latif)
8.  Beribu Sesalan oleh Ning Baizura/Jaclyn Victor/Shila Amzah (Kevin Chin/Tinta)
9.  Kekanda Adinda oleh Atilia & Monoloque (Monoloque/Monoloque)
10. Wanita Seluruh Dunia oleh Projek Pistol (Boy Clifford/Boy Clifford)
11.  Sungai Lui oleh Aizat (Aizat/Anas, Aizat/Anas)
12.  Kisah Hati oleh Alyah (Manusia Putih/Manusia Putih)


Bercinta Bukan Medan Menjadi Hamba Cinta

Assalamualaikum...

Woot-woot jam 3.15 pagi berbicara tentang cinta?
Na na na na....

X mo merepek mukadimah panjang2, meh kite kongsikan sama2 kisah cinta ney?

Betul ke cinta tu menjadikan diri seseorang menjadi insan yang lain?
Betul ke cinta tu menjadikan seseorang tu menjadikan dirinya hamba pada cinta?
Dan betul ke cinta tu menjadikan seseorang tu tidak waras dan derita?

Shiraz sedih sebenarnya bila baca wall post fb ada yang menangis2, ada yang merapu2 disebabkan masalah cinta. Shiraz bukanlah seseorang yang berpengalaman tentang cinta. Tapi, rasanya dikelilingi kawan-kawan yang berumah tangga ney sedikit sebanyak menjadikan Shiraz matang bila memikirkan tentang cinta. Kisah berumah tangga rasanya lagi menyeksakan berbanding bercinta di zaman remaja ney.

Bila sedang bercinta, ramai yang menukarkan diri menjadi orang lain. Sekurang-kurangnya biarlah sempurna di hadapan si dia. Tapi, ramai yang tidak sedar. Bila kita menjadikan diri kita sebagai orang lain itulah yang menyukarkan aktiviti seharian kita. Bila bersama si dia, kita berbohong aktiviti yang kita lakukan sehari-hari itu.

Contoh:
Sepasang kekasih..Seorang di rumah, seorang lagi di pejabat.
Lelaki: Sayang tengah buat apa tu?
Perempuan: Tengah lipat pakaian..
>>Hakikatnya: Baring di atas katil sambil layan facebook<<
Lelaki: Rajinnya sayang...Macam ni lah bakal isteri abang...
         Perempuan: Abang tengah buat apa?
         Lelaki: Baru boleh rehat sayang..Dari tadi bos abang suruh buat ney, suruh buat tu...
         >>Hakikatnya: Si lelaki tu langsung tak buat apa2<< 
Betul tak dngn apa yang Shiraz katakan? Boleh dikatakan semua mcm tu kan..Sebab nak jadikan diri sempurna pada pandangan mata si dia.
Sejujurnya, cinta tu tak memerlukan seseorang menjadikan dirinya orang lain. Sedaya-upayalah jadikan diri tu diri yang sebenar. Jujur pada si dia. Tak guna masing-masing nak menipu diri utk menampakan diri itu baik di hadapan diri masing2..

Ramai yang menjadikan cinta itu sebagai hamba.Sanggup menuruti segalanya demi perhubungan. Ini yang bahaya sebenarnya. Semasa bercinta masing-masing berjanji call setengah jam, mesej selalu, masing2 nak kongkong pasangan, kalau pergi jalan2 x mo tengok orang lain..dan sanggup mcm2la. Itu bukan bercinta namanya? Itu memaksa diri..Nak semua orang tahu yang kita ada pasangan. Cinta tu tak kejam bak kata Izzah..Betul..Cinta tu bukannya kejam. Nak paksa orang ney, nak paksa orang tu...Cinta tu indah kalau kita pandai menghargainya. Kalau kita pandai mengawalnya. Dan kata kita pandai menjaganya. Cinta tu tak memaksa kita untuk menjadi hamba cinta.
Cinta itu kadangkala mainan perasaan untuk menjalinkan cinta. Carilah sebab dan alasan untuk kita menjalinkan sesuatu percintaan itu
Dan cinta itu menjadikan diri tidak waras dan derita. Cinta ney sebenarnya tak complicated pun...Kita yang menjadikan cinta tu susah. Kenapa nak fikir bunuh diri sebab cinta? Kenapa nak fikir dah tak nak hidup sebab cinta? Kenapa nak fikir kita keseorangan bila tiada cinta? Mula lah fikir "i dah tak de sesiapa selain daripada you" Nampak sangat menipu! Jodoh tu di tangan tuhan. Kalau lah kita bunuh diri sebab kehilangan cinta ruginya hidup kita kan. Manalah tahu yang depan mata tu bukan jodoh kita tapi sebaliknya Allah dah berikan insan lain yang sempurna untuk kita. Kita terjun tingkat 40 sekalipun belum tentu lelaki tu nak hargai kita.

Bila bab cinta kita kena fikirkan baik2. Shiraz amek kata seorang kawan. Nama dia, Shasha..

Shasha ney dia dah berkenan dengan husband dia sejak kecik. Dasyat kan? Btl...Beza umur dia dngn hubby dia 8 tahun.. So, masa dia sekolah rendah suka sangat intai hubby dia..Tpkan, dia budak2..Hubby dia dah sekolah menengah. Mmg tak layan dia sbb budak kecik. Bila dah masuk sekolah menengah, dia bercinta dngn lelaki a, b, c, d, e, f, g, h, i...Tapi, satu pun tak menjadi dengan dia. Dia tak jumpa cari istilah 4K yang mama dia pesan. Mama dia kata kalau nak cari lelaki carilah yang ada 4K. Bila umur dia 17 tahun dia baru berani nak berbual mesra dngn hubby dia. Tyme tu hubby dia pun blum ada sesiapa. Dan satu keistimewaan hubby dia ialah JUJUR. Jujurnya husband dia beritahu yang dia ada kisah hitam dalam diri dia, yang dia tu kuat merokok, kuat clubbing, kaki perempuan..Kalau kita ada tak pakwe2 kita nak beritahu mcm tu? Tak de kan? Masa umur dia 18, sebelum pergi Khidmat Negara dia yang propose hubby dia. Pakai sms je..Dia tanya hubby dia nak tak kahwin dngn dia? Nak jawapan dalam masa 24 jam..Kalau tak de jawapan tu dia redha la..Seminggu kat Khidmat Negara lelaki tu tak balas pun msg. So, dia agak yang hubby dia tak nak la dkt dia..Tapikan, mungkin itu kot yang dikatakan KESETIAAN, hubby dia datang kat PLKN dan melamar dngn sebetulnya. Dan sampai skunk, umur dah 25 Shasha ada 6 orang anak...Hehe mmg dia cukup aktif..Ye la untung Shasha ada anak ramai dalam usia yang muda. 
Shasha kata sepanjang dia berkahwin dngn hubby dia, dia selalu amalkan istilah 4K yang mama dia pesan..Kejujuran, Kepercayaan, Kesetiaan, dan Kasih Sayang. Shasha bukan jenis orang yang suka memaksa husband dia utk report 24 jam aktiviti kerja dia. Husband Shasha kerja jauh..Selalu oversea. Kalau husband dia tak call ke, tak mesej ke dia faham yang husband dia tgh sibuk kerja. Dia percayakan suami dia. Dan dia selalu jujur dngn husband dia...Kalau bab masak-memasak, bab kerja rumah tu bukan kemahiran dia. Mujur husband dia bagi dia peluang untuk belajar masak, kerja rumah.Kalau masakan dia masin sekalipun awal2 lagi dia mesej beritahu husband dia..Shasha dan Shahrill..Diaorg mmg selalu pamerkan kasih sayang diaorg. Bukan menunjuk2 tp Shiraz suka tgk cara diaorang bermesra. Macam kawan..Husband dia selalu treat dia mcm budak kecik.Shahrill bukan jenis lelaki yang romanti tapi cara layanan dia pada Shasha tu buat Shiraz ngan kawan2 yang lain respect sngt. Dan sebetulnya diaorg tu setia. Walaupun Shahrill jarang ada di rumah, tinggal Shasha belajar seorang2, survive anak pertama sorang2 tp dia setia. Baik Shahrill mahupun Shasha, diaorg bukan lah jenis yang nak melayan org lain. Masa umur Shasha 18,19, 20,21..Shasha stay Terengganu..Dia study kat sini..Husband dia kejap fly sana, kejap fly sini..4 tahun Shasha ulang-alik dari Terengganu ke Shah Alam..Belajar dan jadi suri rumah...Mengusung bayi dalam kandungan... Diaorg survive hidup diaorg dengan 4K je...Bagus kan...Shasha muda remaja lagi tyme tu..Shasha pernah bgtaw 4 tahun tu macam2 lelaki yang datang kat dia. Dia pregnant ke, dia tak pregnant ke ada je...Dan ada plak yang snggp jadi PAK SANGGUP.
Dan istilah 4K tu Shasha bg kat kawan2 yang lain. Bahagia Shiraz tgk kawan2 yang lain...Tahniah..

Yang Shiraz nak beritahu. Cinta tu amat mudah. Jangan kita rumitkannya. Jadikan amalan 4K dalam hidup kita..Rasanya bukan mama Shasha je yang akan pesan mcm tu semua ibu2 pun mahukan anak diaorang dapat jodoh yang baik. So, no wonder lah kalau mak mertua sayang dkt Shasha walaupun masak merapu..Kan Shasha?



CINTA hanyalah satu dilusi.betul!cinta itu tidak wujud sesama manusia.yang ada hanyalah nafsu untuk memiliki.dan kemudian bila sudah jemu kamu akan rasa seperti hendak mampus!.
CINTA itu hanya satu perkara yang membebankan kepala otak kamu bila sahaja kamu berada di dalamnya.
mana ada perkara yang bagus?kalau setakat dapat buat perkara bersama, contohnya makan, nonton wayang dan pegang-pegang..aku rasa tidak bagus mana pun. sebaliknya rasa sedih, pedih, sebal, bengan g dan bangang kerana CINTA itu lebih teruk dan buruk.
dan CINTA juga adalah satu langkah kepada dosa kerana kamu MENIPU!sebab tidak ada cinta sejati sesama manusia. walaupun kamu sanggup berenang dilautan api kerana cinta. itu semua dilusi cinta bertemakan janji palsu. aku beri contoh, diri aku yang sedang menipu.seperti berpura-pura menjadikan dilusi cinta orang yang mencitai aku seperti benar. manada!
tapi…aku TIDAK cakap kasih sayang itu dilusi.kasih sayang itu wujud dan lebih benar dari CINTA palsu kamu dan juga bagus untuk kesihatan!


Maksud Di Sebalik Sebuah Senyuman....



SENYUM PADA ORG TUA, TANDA HORMAT.

SENYUM PADA KANAK KANAK, TANDA SAYANG.

SENYUM PADA KEKASIH, TANDA CINTA.

SENYUM DEPAN PC, TANDA GILE!!

MASIH SENYUM, MEMANG SAH GILER!!!!

Apa kata korunk???

Ribut matahari bakal melanda bumi


BANYAK ramalan menyebut 2012 merupakan tahun berlakunya kiamat. Teori kemusnahan alam semesta kaum Maya telah dipopularkan menerusi filem 2012 hinggakan filem tahun 2009 itu meraih kutipan global sebanyak AS$769 juta (RM2.3 bilion).
Nostradamus, si peramal tersohor Perancis turut menamakan 2012 sebagai tahun kemusnahan planet-planet, manakala para ahli astrologi China dari Dinasti Chang mengatakan akan berlaku bencana besar tahun ini.
Oleh kerana itu, apabila saintis menjangkakan fenomena ribut matahari terjadi pada pertengahan 2012 hingga 2013, mitos kiamat yang dicanangkan sebelum ini terasa bagaikan semakin hampir.
Dalam ilmu astrologi, matahari merupakan bintang yang terletak paling dekat dengan bumi iaitu sejauh 149 juta kilometer. Ia mempunyai suhu teras 15 juta darjah Celcius dan telah terbentuk lebih 5,000 juta tahun yang lalu.
“Ribut matahari berlaku akibat peningkatan suhu matahari daripada kadar normal. Suhu panas itu menyebabkan ia mengeluarkan gas yang sebahagiannya akan masuk semula ke dalam matahari.
“Bagaimanapun, sebahagian gas itu berlegar di ruang angkasa dan memasuki atmofera bumi. Fenomena itulah yang digelar ribut matahari,” kata seorang pakar astronomi tempatan, Shahrin Ahmad.
Namun, beliau berpendapat ribut matahari tidak akan memusnahkan bumi. Malah, kejadian ribut matahari sampai ke bumi jarang berlaku kerana ia dihalang oleh lapisan atmosfera dan medan magnet bumi.
Kesan
“Ribut itu akan termusnah sendiri sebelum sampai ke daratan. Tetapi jika ia menembusi lapisan atmosfera dan medan magnet bumi dengan saiz dua atau tiga kali ganda melebihi saiz bumi, kerosakan besar boleh berlaku.
“Apa pun, ia terhad kepada kerosakan peralatan elektrik dan sistem telekomunikasi seperti satelit, sistem penerbangan dan Internet,” kata Shahrin.

RIBUT matahari berlaku disebabkan bintang itu menjadi lebih panas berbanding suhu biasa iaitu 15 juta darjah Celcius.
Beliau memberitahu, kesan ribut matahari pernah dirasai di bumi pada tahun 1859. Akibatnya, sistem telegraf di Amerika Syarikat dan negara Eropah lumpuh sama sekali.
“Peristiwa itu dinamakan Carrington Event. Begitupun, kejadian itu kini boleh dielakkan dengan dua satelit peninjau matahari bernama Stereo yang dilancarkan Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas (NASA) Amerika Syarikat.
“Kedua-dua satelit itu berperanan mengumpul data untuk memahami dan meramalkan ribut matahari sebagai persediaan awal jika ia berlaku,” ujarnya.
Shahrin menambah, memang wujud kebimbangan bahawa ribut matahari kemungkinan menjejaskan struktur asid deoksiribonukleik (DNA) manusia namun beliau berpendapat perubahan DNA itu lebih disebabkan oleh kesan rumah hijau dan pelepasan gas beracun radioaktif.
“Makanan, radioaktif dan bahan kimia yang meresapi tubuh boleh mengganggu sistem tubuh tetapi ia tiada kaitan secara langsung dengan fenomena ribut matahari,” tegasnya.
NASA sebelum ini meramalkan ribut matahari akan kerap berlaku sepanjang tahun 2012 dan 2013.
Ini mengakibatkan saintis Amerika Syarikat (AS) mengandaikan impak kerosakan akibat ribut matahari pada tahun 2012 lebih dahsyat berbanding Taufan Katrina yang melanda AS pada tahun 2005 dan mengorbankan 1,800 orang.
“Puncak kerisauan sebenar ialah gangguan ke atas kehidupan sosial yang bergantung pada teknologi seperti GPS dan komunikasi satelit,” kata ahli fizik NASA, Lika Guhathakurta.
Seorang lagi pegawai NASA, Michael Kaiser menambah, matahari mencetuskan ribut solar sejak berbilion tahun dahulu tetapi hanya pada akhir-akhir ini ramai yang mengambil berat isu tersebut.
“Pertambahan tenaga magnetik dalam atmosfera dijangka mengeluarkan radiasi yang mampu menyebabkan kuasa janakuasa elektrik meningkat mendadak,”katanya.“Ribut elektromagnet matahari boleh menjejaskan sistem tenaga elektrik selain membahayakan angkasawan.
Ujarnya lagi, kali terakhir pancaran matahari meletus adalah pada tahun 1859 hingga menyebabkan dua pertiga daripada ruang angkasa bumi bertukar menjadi warna merah.
Dijangkakan, peristiwa itu dapat dilihat sekali lagi dengan beberapa bandar utama seperti London, Paris dan New York mengalami ribut awan pada 2012 atau 2013.
Pakar astronomi dari Indonesia, Hakim L Malasan pula berpendapat, fenomena ribut matahari tidak berhubung kait dengan kiamat. Seorang lagi pakar, Thomas Djamaluddin, mengatakan kiamat mungkin berlaku lima juta tahun lagi.
“Matahari akan menjadi bintang raksasa merah dan menelan planet terdekat, Utarid, Zuhrah dan mungkin bumi,” jelasnya.
Hidrogen
Timbalan Ketua Pengarah Pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di Vienna, Profesor Datuk Dr. Mazlan Othman berpendapat, bidang astrofizik tidak dapat menentukan hari kiamat selagi tiada perubahan pada matahari.
“Ahli fizik memang percaya bahawa alam semesta akan berakhir tetapi sama ada pada 2012 atau 10 juta tahun dari sekarang mahupun 10 bilion tahun lagi, ia terpulang kepada teori yang kita ada.
“Dari segi fizik, jika matahari sudah kehabisan hidrogen, ia akan berkembang menjadi bintang lain. Ketika itu kehidupan di bumi akan mengalami perubahan dan kejadian tersebut boleh dikatakan sebagai tanda kiamat.
RIBUT matahari tidak akan memusnahkan bumi sebaliknya merosakkan sistem radar dan satelit.
“Ini kerana apabila matahari tiada lagi tenaga, manusia tidak boleh hidup dan akan berlaku banyak kejadian alam yang boleh mencetuskan pengakhiran dunia,” katanya.
Menurut Pegawai Sains, Agensi Angkasa Negara (Angkasa), Mohd. Zamri Shah Mastor, bumi juga boleh hancur menerusi hentaman objek yang terapung di angkasa lepas seperti komet atau asteroid.
“Tetapi kita bernasib baik disebabkan bumi memiliki lapisan atmosfera. Lapisan itu menyebabkan komet dan asteroid yang cuba menerjah atmosfera bumi akan termusnah terlebih dahulu.
“Sebenarnya terdapat 1,077 asteroid yang dikenal pasti berpotensi menghentam bumi,” katanya.

B.O.R.I.N.G.


Ada tak sape2 yang sedang mengalami keadaan mcm Shiraz skunk ney?
Nk blogwalking malas, nak join GA orang pun malas, nak join segmen pun malas...
Huhhh

Lunar New Year 2012


Assalamualaikum.....

Hey korunk2 yang berbangsa Chinese...cpt2 datang sini Shiraz ade something nak bgtaw korunk....>Selamat Tahun Baru Cina< kepada yang berbangsa Cina.

Jom kite same2 cerita apa keseronokkan sambutan Lunar New Year ney...

Siapa yang dah melantak buah limau mcm Shiraz angkat tangan????
Seronokkan tyme raya cina ramai je yg baik hati bagi buah limau free...Waa sedap...Kita pun dapat la makan dengan enaknya...Tyme lunar new year je taw sedap makan buah limau ney...Manisnya bukan main pastu dapat la rasakan cam ne sambutan Lunar New Year ney...Hari ney je dah lima biji limau Shiraz makan...Ade yg makan cicah kicap,ade yg makan cicah garam kan? Tapi, Shiraz suka makan fresh punya. Korunk letak la 10 biji buah tu kat depan Shiraz mmg boleh dihabiskan..Shiraz mmg hantu dengan buah limau ney...

Kuih Bulan...Yang Sedap Lagi Enak!!!!
Tyme2 raya cina la kite dapat makan kuih bulan..Kuih bulan sinonim ketika pesta tanglung dan ada masyrakat cina yang menyediakan kuih bulan ketika musim lunar ney..Sedap gak kuih bulan ney. Last year Shiraz pergi rumah Uncle Mong tanya kuih bulan tak de ke? Wife Uncle Mong kata dia tak buat sbb ingatkan orang melayu tak makan....
Actually, ramai yang ingat orang melayu tak boleh makan kuih bulan. Boleh je makan...Jangan bimbang la sbb chinese kat Malaysia ney kan faham kedudukan orang melayu yang beragama Islam. So, orang-orang cina ney kebiasaannya lebih prihatin dari orang melayu.

Info: Kuih Bulan
Inti
Kuih bulan yang dibelah menunjukkan pes biji teratai di keliling "bulan" kuning telur (pecah berderai)
Banyak jenis inti boleh dijumpai di kuih bulan tradisional mengikut budaya setempat:
  • Pes biji teratai
  •  (蓮蓉lían róng): Dianggap oleh sesetengah bahawa inti kuih bulan asal dan paling mewah, inti pes biji teratai didapati dalam semua jenis kuih bulan. Kerana harga tinggi pes teratai itu, pes kacang buncis putih adakalanya digunakan sebagai inti.
  • Lima isirong
  •  (五仁wǔ rén): Satu pengisian mengandungi 5 jenis kekacang dan benih, dengan dipotong kasar dan digaulkan berserta sirap maltosa. Biasanya kekacang dan benih digunakan termasuk: walnut, benih labu, benih tembikaikacang tanahbijan, atau badam. Seperkara lagi, campuran biasanya akan mengandungi halwa labu airham jinhua, atau kepingan gula batu sebagai tambahan rasa.
  • Pes Taro
  •  (芋泥yù ní): Satu pes manis dibuat daripada keladi, seketul ubi ditanam di banyak bahagian tropika Asia. Warna pes dalam kuih bulan adalah ungu dan adalah paling biasa dijumpai dalam kuih bulan berkerak Teochew.
[sunting]KerakKuih bulan tradisional berbeza dengan meluas bergantung pada rantau di mana kuih bulan dihasilkan. Manakala kebanyakan rantau menghasilkan kuih bulan tradisional dengan banyak jenis inti, mereka biasanya hanya membuat kuih bulan mereka daripada satu jenis kerak atau satu lagi. Walaupun kuih bulan vegetarian boleh menggunakan minyak sayuran, banyak kuih bulan menggunakanlemak babi dalam resipi-resipi mereka untuk rasa lebih baik. Terdapat tiga jenis kerak kuih bulan digunakan dalam masakan Cina:
  • Liat
  • : Kerak ini mempunyai satu nada coklat kemerah-merahan dan kilauan berkilat. Ia jenis kerak paling biasa digunakan pada kuih bulan gaya-Kantonis. Ia juga paling biasa jenis kuih bulan dilihat di Amerika Utara dan banyak negara barat. Kerak liat kuih bulan adalah dibuat menggunakan kombinasi sirap gula pekat, air lai, tepung, dan minyak, oleh itu memberi kerak ini rasanya yang kaya dan tekstur yang liat tetapi lembut. Kekenyalan boleh jadi kian dengan menambahkan sirap maltosa ke campuran.
  • Doh juga dibakar dalam bentuk ikan atau anak babi (Kantonis: "Jue Zai Bang"; 豬仔餅; lit. "Biskut Anak Babi") dan dijual di bakeri kuih bulan sebagai satu kudapan liat. Mereka sering dibungkus secara individu dalam bakul plastik kecil, untuk melambangkan ikan ditangkap atau anak babi menuju ke jualan.
  • Berkelopak
  • : Kulit keras berkelopak adalah tanda kuih bulan gaya-Suzhou. Doh itu adalah dibuat dengan mengolek bersama lapisan-lapisan alternatif doh berminyak dan tepung yang telah kacau goreng dalam minyak. Kerak ini mempunyai tekstur amat serupa seperti pastri berlapis.
 

Tarian Naga
Perayaan Cina juga menyediakan Tarian Naga. Shiraz paling eksaited sebenarnya kalau tengok Tarian Naga ney nak2 kalau dapat sentuh kepala Naga tu padahal orang2 yang melakukan tarian tu bukan main lagi penatnya..Shiraz plak yang terlebih2 seronok tengok diaorang. Hehe..Kalau korunk nak tahu  tarian Naga ney amat la menguntungkan kehidupan orang cina. Tengok kehebatan diaorang melompat dari satu tiang ke satu tiang...Best...


Yeesang
Orang Cina suka sngt dngn istilah 'makan besar' ataupun Yeesang. Dalam Yeesang ney ada ikan atau daging mentah, ada sayur-sayuran dan juga sos. Orang cina kata semakin tinggi kita angkat makanan2 tu semakin tinggi kita mendapat kekayaan. Itu istilah orang cina. Jangan plak org melayu gatal2 nak percaya mende tu..Huhu..


Kuih Bakul
Satu lagi kemasyhuran masyarakat cina ialah Kuih Bakul. Kuih bakul ney liat mcm dodol. Hihi ney satu lagi kuih masyrakat cina yang boleh orang melayu makan. So, tak usah risau! Kalau yang pakai gigi palsu tu baik korunk lekatkan dulu polident  takut nanti tertanggal plak..Hihi..Sungguh, sbb kuih bakul ney liat sangat. 


Ang Pau
Ney yang paling seronok sbb kite akan dapat angpau...Waa kaya. Untung la korunk kalau masih dapat angpau...Hihi..Kalau masyarakat melayu bagi sampul duit raya samalah mcm orang cina..Mereka akan bg angpau.


Riang ria warna Merah
Perayaan cina ney dilambangkan sebagai perayaan warna merah. Serba-serbi merah...Cantikkan. So, kalau siapa2 yang dapat pergi ke rumah kawan2 yang berbangsa cina korunk akan dapat lihat dan saksikan keindahan warna merah ney...

Ney family Shiraz masa Chinese New Year Tahun Lepas...Kat umah Uncle Mong dan Wifey..



>>>Korunk ade cerita tak pasal Lunar New Year ney??<<<