Welcome Home, Abah....

Assalamualaikum......

Alhamdulillah, Abah dah pun selamat sampai ke tanah air jam 6 pagi tadi di KLIA. Dari KLIA abah amek flight ke Kuantan dan sampai jam 10 pagi. Mama yang pergi jemput abah kat airport.

Abah kata tak banyak mende yg abah beli sebab barang kat sana mahal. No hal la, abah janji abah selamat sampai kat sini dan sihat2 je...Seronok dengar abah cerita pasal negara Amsterdam ney.. Yg banyak abah ceritakan  giliran Shiraz plak nak cerita kan kat dalam blog ney..Hihi..Kira tumpang cerita abah la..huhu...
 Di KLIA


Ney Bapak Willy. Dia orang Indon dan menetap di Eindhoven. Dia yg bawa abah ke tempat kerja dan mn2 yg abah nk pergi.

 Di Eindhoven. Tengok bangunan same kaler je kan. Tak heran la abah kata dia boleh sesat.

Unik kan stadium ney...

Tak tahu apa motif abah amek gmbo ikan ney...Hihi

Ney rumah Bapak Willy. Dia ngan family non-islam. Masa abah pergi rumah dia segala anjing2 dibawa naik tingkat atas tapi satu kelebihan org bukan islam ney bila ada pelancong islam dia cukup2 hormat. Sepanjang abah dibawa oleh Bapak Willy sekalipun Bapak Willy ney tak pernah bawa abah ke restoran or mn2 tempat yg tak baik..



Ney orang ramai nak pergi tengok football.





Yg ini pakaian untuk kumpulan pancaragam.

Ney hotel di Eindhoven



Org Amsterdam ney akan diberi parking lot untuk basikal diaorg. Ada basikal tu sampai kunci dah berkarat, tayar pancit tapi still kat situ. Dalam masa setahun xderk org dtg bukak kunci tu org yg bersihkan taman kat situ akan buang kesemua basikal yg tak dituntut ney.

Kedai cenderamata. Mahal ney abah kata.

Malam di Eindhoven. Ada show dari  persatuan pancaragam.





Ney shopping complex.

Ney lampu unik...dibuat dari serpihan kaca.

Ney rakan kerja abah di Eindhoven.

 Yang kepala botak dan bju hitam tu orang Malaysia tapi dah menetap di Eindhoven. Yg bju merah dan perempuan bertudung tu dari Petronas Kuala Lumpur.


Ney la office sementara abah di Eindhoven.

Yg ney gereja sebenarnya. Abah amek sebab menara yang unik tu.


Perempuan cina dari Petronas Kerteh. Sama dengan abah.





Ney ranting2 kayu yang dibuang dijadikan hiasan di hotel.

Abah di tempat kerja.











Kuar makan pizza.








 abah kata ruang ney unik sebab lampu berwarna biru tu akan bertukar2 warna










Dekat Eindhoven boleh makan nasi goreng sambal udang dan petai.


Bapak Willy dan isteri. Yg tudung hitam tu rakan sekerja abah.








Abah kata isteri bapak Willy belanja makan malam untuk 4 orang. Kalau dikira duit Malaysia hampir RM 700...wahhh...















 Benda bulat tu tempat orang berjogging...



















Bandaraya Amsterdam..

Tu muzium lilin...

Ooo abah...Abah kata org Amsterdam buat mcm2 kerja untuk tambah pendapatan. Salah satunya adakan entertaiment kt tgh bandaraya.








Tempat parking kereta, yg tengah tu laluan kereta,  yg tepi tu basikal dan motor.

Abah kata klu nak balik hotel dia tengok ayat tu...Kalau tak sesat 3-4 kali sebab bangunan sama je...






Kiri kanan sungai di Amsterdam tu didirikan bangunan yg sama. Hampir satu keseluruhan Amsterdam akan ada sungai.



Bangunan ney didirikan di atas sungai.




Batang bunga kertas dijual 3 batang 10 euro...klu duit Malaysia bersamaan RM 45.







Cuba teka ney ape? Klu korunk nk tahu ney toilet tau...Toilet ney kat tgh bandar...



Kat Amsterdam ada banyak restoran orang Indon.











Tu bot rumah....Ada org Amsterdam yg tinggal dalam bot tu.



Seronok tgk budak2 main pasir....


















Setiap bangunan di Amsterdam disediakan mende ney untuk angkut barang.















Hotel atas air.



Bentuk kapal yang merupakan shopping complex








Bentuk kapal ney merupakan shopping complex dan kat atas tu disediakan ala2 pantai. Unikkan.













Ney la kedai Ajax Football tu...



Grand Opening....

Pandangan waktu malam...Orang Amsterdam msg2 amek peluang waktu malam untuk beriadah
Hiasan kat hotel di Eindhoven.Kerusi dan pasu bunga yang dibuat dari plastik yg seakan2 kaca.

Perempuan ney menghiburkan pelancong yang lalu lalang di bandar raya Amsterdam.

Abah kata org Amsterdam akan tukar jalan2 tu pada batu yg asal. Wpun bertukar 10 kali pun tetap nampak sama kan...Yg pasir tu batu baru dipasang.

Kehidupan seharian orang Amsterdam

Abah kata train tu sentiasa beroperasi....Tgk org jalan relax ja kan?

Motor antik di Amsterdam...

Kereta Mercedes dan BMW di Amsterdam dijadikan teksi kat sana...dari hotel ke airport mengambil masa 15 minit dan di caj sebanyak RM 170 duit Malaysia..mahal tu...

Ney abah on the way nk balik Malaysia...

Promote kedai Ajax Amsterdam...

Abah aku kata kedai ney jual mende2 yang tuttttt....

Peta kat atas tu peta lokasi negara Amsterdam...Negara yg rata2 mempunyai pesisir sungai. Lokasi hotel abah 3 batang sungai. Dan yg bulatan warne merah tu pusat bandar.

Gambar ney bertukar2 kat dinding bangunan. Menunjukkan negara Amsterdam dari tahun 50 an.