Sindiran atau Pujian?

Trend tyme habis periksa...Satu perkara wajib adalah membanding2kan markah yg diperolehi oleh anak2 korunk ataupun adik2 korunk. Percaya x mende ney menjadi satu trend di kalangan masyarakat kita? Cnthnya, adik aku yg bongsu ney baru jer habis peperiksaan pertengahan tahun. Not bad markah yang dimilikinya. Masih dalam kedudukan 'A'. Ada ibu-bapa yang excited bila anak2 dapat keputusan peperiksaan dan tak sabar2 untuk menceritakan atau dalam erti kata 'MENJAJA' keputusan yang dimiliki oleh anak2 mereka. Okay, ada orang kata kalau kita x tanya keputusan orang lain mcm mana nk bandingkan anak siapa yang lebih bijak. Okay, let me explain here...X kisah kalau korunk nak bandingkan markah yang diperolehi tapi bila sampai giliran markah ank korunk rendah daripada orang lain kenapa perlu memberi jawapan "Oo boleh la markah dia dapat dari takde langsung" ataupun "tak tahu la dapat berapa markah". Ini yang tak patut. Korunk boleh tanya anak orang lain dapat berapa tapi bila giliran korunk pandai pulak memberikan alasan...Oo tidak patut. At least, kalau korunk nk tayer pun bg la semua keputusan dapat barulah fair, right? Masa tu baru kita tahu oo anak si A dapat 5A, anak si B dapat 7A...barulah fair namanya...

p/s: Jngan terasa hati ya....Ini hanyalah satu pendapat ikhlas dari otak aku...Hihi