Fitrst Try Aku Buat Moist Cup Cake

Agak2nya mesti korunk terfikir kenapa aku rajin sngt nk buat cup cake ney. Aku buat semata2 demi birthday Mr Ryzo dan Mr Ralf.Memandangkan kami jauh, cup cake ney je yg menjadi hubungan kami di dalam myspace...Huhu.....










I Miss Him So Much



Dear my bestfriend, Wan Khairizal.

I Cant sleep today. I dunno why but i just know one thing. I miss you so much. Dari tadi shiraz memikirkan bagaimana harus berdepan untuk hari esok. Honestly, i'm so scared. Tak tahu nk kata mcm mana tp shiraz takut untuk berdepan dengan cikgu tu lagi. Garang sangat r... Mr Marshuin, did u know something? First day, i rasa excited nk bawa kereta atas jalan raya tp semangat tu tetiba je down. Belum apa2 dia dah start membebel. Rasa nk je turun dan berhentikan kereta tp jap lagi terfikir dah tu aku nk balik dngn apa...Huhu..

Eh, hr tu shira pergi mesra mall juper dngn bdollz. Huhu...Terus terfikirkan Mr Marshuin yang cute ney. Tanye Dollz x pergi juper awak ke. Dia jawab malas. Ada ke patut. Bengong sungguh.

Naper lama x on9 myspace? Bz erk? Dah xderk email kata-2 puitis yg membuatkan aku senyum sorg diri. Pastu confirm masuk bilik senyum sorg2 atas katil. Ha ha lawak. Marshuin, i really miss you. I just hope u can call me and give me " words sedatives. Hahak lawak je laa...Tp, btl really i need your call me. Always say to me "Shiraz, i know you can do it! Jangan putus asa dan patah semangat. Just remember me,i'll whisper my lovely word to you! Just remember me, i know you can do it!" Memang laa aku boleh buat tapi since x telefon dua kali aku jatuh pengsan sbb pressure gile. Doc siap tayer lagi, awak tertekan ke? Aku iyakan sebab mmg aku tertekan. Dua kali aku menangis sbb tertekan dan setiap kali itu aku check email namun tiada. Boleh bayangkan x betapa aku rindukan kau sebenarnya.

Sedey tahap cipan bila aku bangun email xderk! Waaa.....Hari aku jatuh pengsan nak je aku call tp jauh sngt. Maw cakap 2 saat kredit dah habis. MrMarshuin, tahu tak rsnya nk tarik diri dari belajar kereta tp bile u and Bdollz x putus2 berikan semangat aku naik semangat balik tp bile juper cikgu tu semangat aku down mcm turun lift jer...Cepat sngt down nya! Sedey kan!

Sungguh Aku Tension!

Hari ni first day aku belajar kereta menggunakan jalan raya. Sememangnya aku memang x tahu bab2 kereta ney....Aku x tahu bile kena tukar gear, ms mana nk kena tekan minyak dll...Dan dia sebagai cikgu seharusnya dia bersikap profesional dan tenang mengajar aku. Ney dia marah dengan aku skali naik marah. Aku mmg x pnh amek tahu psl kereta. Lumba kereta dlm ps2 mmg aku terror + power = senang kata mmg hebat lol. Tp, dlm keadaan realiti seharusnya dia kena faham situasi aku. Dia x boleh sewenang2nya downkan semangat aku. Belum keluar pintu pagar WIMOZAD dah start membebel belum lagi kuar dari jalan Tok Kah mmg aku sesak nafas. Betul aku pun silap dah sewajarnya aku mmg silap sbb mmg aku x tahu. Lain laa aku mmg dah jaguh bawa kereta.

Entah kadang-kadang aku memang tension dengan layanan yang diberikan. So, x heran laa kalau aku jatuh menghadap bumi sbb memang aku rasa aku dah pressure tahap muntah lava yang nak mencurah bumi. So, aku x thu mcm mana nak fikirkannya. Setiap malam sebelum tidur mmg aku terfikirkan mcm mana aku nak buat kaklong x marahkan aku namun setiap kali itu aku failed. Dan kadang-kadang terbawa dalam mimpi aku gagal dalam ujian lalu lintas. Sedey aku setiap kali memikirkannya. Sebab tu aku pressure giler.

Hanya tuhan jer yang tahu betapa aku terpaksa menghadapi tekanan seorang diri walaupun aku tahu mujur aku masih ada Mr Marshuin, B-dollz, Wan, Boy, Kid dam Mah fui yang memberikan aku semangat dalam menghadapi hari-hari yang menyesakkan dan merunsingkan fikiran aku. . Tp, aku masih lagi berdebar dan takut. Bukannya takut untuk memandu takut dengan pengajar yang mengajar mengikut mood. Ikut sesuka hati bile nak marah dan bile nak sejuk. Haru sungguh.

Lawak La Mr Marshuin

Sungguh aku x sangka Mr Marshuin jeles psl aku. Lawak antarabangsa bile MrMarshuin persoalkan pada aku tentang seorang lelaki. Huhu...Ada yang tanya aku siapa Mr Marshuin. Meh sini aku citerkan.

Dia adalah seorang lelaki yang baik lagi penyayang, pengasih dan mengambil berat. Dia lelaki yang dilahirkan di Kuala Lumpur, berusia 26 tahun. 4 June 2010 genap 10 tahun persahabatan aku dengan dia. Dia ialah Wan Khairizal Wan Yusof. Aku kenal masa tuisyen dulu. Masa tu aku bru form 3 dan dia form 5..Aku kenal melalui kawan-2 jugak. Hubungan 10 tahun pelbagai cabaran,dugaan, rajuk dan tangis serta tawa dan senyum. Dia seorang lelaki yang penyabar. Walaupun seribu karenah dia tetap layan dngn baik dan ikhlas. Aku buat perangai dia masih kat sebelah aku. Aku susah hati dia masih di situ dan pelbagai yang ditempuhi dia masih setia menanti.

Dia merupakan kawan lelaki terbaik yang pernah aku kenali. Cuma dia yg mampu mengawal diri aku. Dia tahu mana silap aku. Dia tahu mana marah aku. Dia tahu mana rajuk aku. Dia tahu segalanya. Walaupun jauh berbatu dia masih lagi setia di sisi. Pernah aku merajuk dngn dia sebulan tp dia masih bijak mengawal emosi aku. Dan akhirnya kemarahan dan rajukku hilang begitu sahaja. Dia tahu siapa aku.

Aku Jatuh Pengsan

Bagaikan bulan jatuh ke riba begitulah kot umpamanya bila tetiba je badan aku jatuh dngn lemahnya menghadap jalan td....mmg sakit gile...Dengan kepanasan yg melampau sebaik sj aku melangkah keluar dari kereta kepala dan mata aku berpinar2...rs mcm nmpk beribu manusia depan aku. Aku melangkah jugak sebaik smpi kat kantin terus jer jatuh. Sedar2 je aku dalam surau. Siapa yang angkat pun aku dh x tahu. Yang aku tahu sebaik aku sedar tggl aku sorg jer dalam bilik tu dan kepala aku sakit sngt....

Jatuh Pengsan Kali Kedua

Dua hari berturut2 terlantar di katil hospital. Cuma bezanya aku jatuh pengsan ketika menunggu giliran utk belajar. Dan hari tu segala darah dalam badan aku disuntik. Sakit laa bengong...Suntik x pandai ke doktor ney... Diberi ubat tahan sakit dan dimasukkan air ke dalam badan. Doktor kata paras gula rendah. Iye ke? Iye laa doktor tu kata paras gula rendah dan panas punca badan awak cepat sngt letih...Ooooo....Baru aku tahu rupanya..Huhu...So, doktor pesan lepas ney buat aktiviti pagi je sbb panas petang mgkn boleh buat awak pengsan kali ketiga dan berikutnya. Da surat doktor mengesahkan aku kena buat latihan pagi. Wimozad ikut perintah doktor.

Aku jatuh pengsan....

Perkara yg paling memeritkan aku bila aku jatuh pengsan masa tgh belajar kereta td. Memang sakit gile kepala aku time tu. Rs nak nangis jer.Sedey giler...Masa tengah drive lagi dah rasa kepaa pening semacam dan mata berpinar2..Elok hentikan kereta je kepala makin rasa berat. Turun kereta boleh lagi menapak....Dengar ada orang panggil ada lori nak jalan tp rasa mcm kat awan je...Elok2 lori berhenti terus sembah lantai kontrik...Sakit rasanya sedar2 dh kat hospital dungun. Terpaksa la menghadap doktor dan nurse2 yang garang2 kat situ. Ikhlas ke nak rawat aku...Muka sorg2 mcm rimau. Sejam terlantar atas katil hospital dan akhirnya aku dibenarkan pulang.

Keseronokan Bercuti Di Melaka dan Kisah En Halim????

Percutian 2 hari ke Melaka meninggalkan satu kesan dalam diri aku. Kesan apa? Kesan yg mcm2 kesan...Haha....Akhirnya kerja aku tidak jadi sia2 walaupun harus aku akui yg sebenarnya aku bergantung seratus peratus cadangan atau pendapat dari En Halim. Sepanjang program kami di Melaka En Halim yg aturkan dan aku cuma mengikut pendapatnya sahaja.

Hari pertama kami di sana diuji dengan ketiadaan air di asrama yg sediakan. Aku x kisah pun bab tu wpun terpaksa mandi kerbau je...X perlah janji Happy. Makan malam dengan asam pedas adalah saat yang paling aku tunggu. Memang aku excited gile dapat makan asam pedas yg disediakan oleh Che Add dan tak lupe Che Add menyampaikan beberapa pantun buat kami. Yg lucunya Che Add cekup dua2 anak pengerusi..Lawakkan..Aku dan Nina memang lucky day la sbb kena cekup dengan Che Add...

Malam tu kami jalan2 di Bandar Hilir. Naik Menara Taming Sari dan Melaka River Cruise. Lawak arr Bahri rupenyer takut tggi. Pucat lesi muka dia..Kwang kwang...Seterusnya naik Melaka River Cruise...Gatal nk duduk depan bot sngt sekali air menyimbah.. Basah seluar...Padan muka...Tak kisah la seluar basah ke apa ke janji seronok. Pkl 12 lebih baru balik bilik. Disebabkan dah ada air aku x kira mandi yg penting....Ramai org cakap tak baik mandi malam nnt paru2 berair...Tak kisahlah janji bersih dan segar. Tp, malam tu awal2 aku kena usik...Cik Yah laa punya pasal kecoh satu company. Kisahnya, Cik Yah berbual dngn mak En. Halim dan katanya Cik Yah, mak En Halim nak kenal aku... Wahh, jatuh babe rahang gigi aku. Rs mcm dah berputar2 kepala aku. X bnyk fikir aku pun tayer la naper? Sebab aku anak dara yg telefon anak teruna yg bernama Halim Abdul Majid. Mak aii, sekali lagi rs rahang gigi aku nk jatuh bukan setakat tu jer jantung aku rs dah tercabut terus. "En Halim org bujang ke?" Soalan yg bertindak keluar terus dr mulut aku. Dan Puan Hajjah Miskiah tersenyum.

Aku mcm tak percaya. Terdiam aku dalam jangka masa beberapa minit. Hua hua malunya aku!!Kalau aku tahu En Halim org bujang xderknya aku call banyak2 kali...Aduiii malu semalu malunya....Memang aku malu. Tak banyak tayer aku terus pergi ke katil tutup muka aku dngn kain hitam. Terdiam aku seketika. Member yg telefon pun diaorg kata En Halim. Da sudah....Arghh tidak!!!! Pastu aku x kira terus je aku pejam mata wpun otak aku masih tertanya2...

Tepat pkl 5 pagi aku dah terkejut dari tidur. Tak fikir panjang aku capai tuala dan terus mandi. Org mcm terkejut je aku mandi awal gile. Yg sebenarnya aku takut + berdebar = seramAku takut nak berdepan dengan En Halim...Aku malu sebenarnya. Kalau btl Cik Yah kata mak En Halim nk kenal aku waktu tu mmg aku dah hilang punca dan arah. Semuanya dah berserabut. Rs nk nangis jer. Makan pagi kami di Krt Taman Datuk Haji Abdul Aziz. Diaorg semua duk sok sek psl aku dan En Halim. Nak tak nak aku terpaksa bawa diri masuk kelas tabika. Layan budak2 yg sebenarnya aku rs dah nangis yg amat sngt. Mmg aku terasa memerlukan Mr Marshuin ms tu. Hanya tuhan je yg tahu. Walaupun segirang dan sebanyak mana pun ukiran senyum aku hulurkan yg sebenarnya aku nak lari jauh2 dari tempat tu. Takilimat yg diberikan masuk telinga kiri dan kuar telinga kanan. Aku tahu ada mata2, mulut dan telinga yg sedang memerhatikan aku dan En Halim. Aduii mmg parah giler.

Sessi lawatan ke Projek tempe, dodol dan Pantai Siring aku lawati dngn penuh rs kagum. Kat Terengganu ada ke mcm ney? Entah.... Tapi, dalam tu pun sempat jugak usik aku. Nasib r... Sesi petang pulak bersama dengan Yb Datuk Ghazale Muhamad. Best r datuk ney. Mesra dan peramah. Sesi bergambar petang lagi teruk aku terkena dan dikenakan. Org sana pun mcm tahu je hal aku dan En Halim. Luruh semangat aku. Dan ustaz pun boleh mengenakan aku. "Cik dan En ni boleh panjangkan lagi"...Aduii, aku nk je lari cpt2 tapi x kan laa...Malu bile En Halim citer kat Datuk aku call die pkl 8 pg...Tgh tidur lagi tu...Mana laa aku tahu...Maaf la en Halim saya x tahu. Pengerusi pun mcm sama mengenakan aku.

Naik bas teruk aku terkena. Alang2 org dah bergosip psl aku ngan En Halim aku bg laa lagi panas. Daiorg kata Krt Taman Datuk Haji Abdul Aziz nk datang bulan 5 dngn 2 buah bas. Satu bas lawatan dan satu bas rombongan. Bas rombongan merisik..Aku pun selamba jawab silalah..alang2 dua2 bujang baik aku bagi gempak lagi.

Dan walaupun kisah tu dah 2 hr berlalu namun masih ada yang bertanya. Hari ni ade yg bertanya...Waaa.....wa....nak nangis....Sedih aku!

Antara Kesabaran dan Kegeraman.

Actually aku x tahu mcm mana nk mulakan cerita ini tp biarlah hanya dengan ini yg dapat menenangkan dan mententeramkan hati aku. Kisah mengenai nenek aku. Bukan niat aku nk perkecilkan atau mengutuk dia tp aku nk korunk cuba faham apa yang aku rs.

Sejak kecik smpi umur aku 24 tahun ni mmg aku x pnh rapat dngn nenek sebelah ayah aku. Mmg antara aku dan dia tak pernah ada rs hubungan kekeluargaan. Since my mum mengandungkan aku, mama aku cerita nenek aku x maw tolong dia waktu itu. Mungkin disebabkan itu aku xpernah rs sayang pada dia. Bila aku dah semakin meningkat usia setiap kali aku balik ke kampung dia x pernah memberi layanan yg baik dan mmg jarang sekalipun ada di rumah.

Bermacam-mcm perkara yang berlaku dan salah satunya bila usianya yg semakin meningkat dan semakin nyanyuk ini. Aku x kisah kalau dia merapu sebab dia nyanyuk tp ini tak. Dalam ramai2 anak yang dia ada ayah aku paling jarang dia sebut dan setiap kali itu dia ungkit ayah aku tak pernah datang jenguk dia walaupun sekarang dia berada di rumah aku.

Selama ini mmg aku x pernah kisah sehinggalah hari ini tahap kesabaran aku dah melampau. Dia punyalah marah dengan mama aku sampai sanggup dia kata "selagi x hbs duit secekak kat tangan selagi tu mama aku x balik rumah". Keciknya hati aku hanya tuhan je yang tahu. Pastu dia melalut sebut anak kesayangan dia,menantu kesayangan dia dan cucu kesayangan dia. Padahal yg berhabis jaga siang dan malam mama aku. Mama aku sedaya upaya nak jaga hati mak mertuanya. Keluarga sebelah mama aku xderk sorg pun yg cucuk mama jd menantu yg kurang ajar.

Sehinggalah dia mengarut yg xderk anak2 yg jaga dia dan mcm2. Dan pertama kali aku tgk muka mama frust dengan kata2 dia. Dan x heranlah dulu abah aku pernah menitiskan airmata sebab dia. Mmg aku sedih.