Kelakar laa perempuan tu....

Hari ini aku dan keluarga pergi makan di KFC Dungun. Ada laa 2 orang dak perempuan duk belakang aku. Dah laa cakap kuat mcm nak satu bangunan KFC tu dengar jer... Then, ada laa mamat mana call dia..Nak nya orang tahu dia ada bf smpi bgtaw kawan dia tu kuat yang amat sangat. Nak dijadikan cerita tiba-tiba dia terlanggar air minuman dan tertumpah laa air itu di atas kawan dia. Muka member cam dah bengang jerk...Sengeh pun cam terpaksa jak. Masa aku nk balik aku sempat laa sound kat adik aku bawa air elok2 takut nanti tertumpah plak. Kadang-kadang aku heran buat apa nak cakap kuat2. Bukannya ada orang nk dengar pun. Buat sumpah seranah ada laa. Agaknya memang sumpah aku termakbul kot sebab masa dak tu cakap phone i wish air dia akan tumpah. So, today is your luck day. Sorry pray because you get is unfortunate.

Melaka (Rujukan dan Pinjaman dari Wikipedia)

Malacca (Malay: Melaka, dubbed The Historical State or Negeri Bersejarah amongst locals) is the third smallest Malaysian state, after Perlis and Penang. It is located in the southern region of the Malay Peninsula, on the Straits of Malacca. It borders Negeri Sembilan to the north and the state of Johor to the south. The capital is Malacca Town. This historical city centre has been listed as a UNESCO World Heritage Site since 7 July 2008.

Although one of the oldest Malay sultanates, the Yang di-Pertua Negeri or Governor, rather than a Sultan, acts as the head of state.
Contents
[hide]

* 1 Geography
* 2 Demographics
* 3 History
o 3.1 Sultanate of Malacca
o 3.2 European colonization
* 4 State government
* 5 Economy
* 6 Education
* 7 Health care
* 8 Culture
* 9 Transport
* 10 Popular historical attractions
* 11 Key people from Malacca
* 12 Image gallery
* 13 See also
* 14 References
o 14.1 Notes
* 15 External links

[edit] Geography

The state of Malacca covers an area of 1,650-km2, or 0.5 percent of the whole area of Malaysia. The state is divided into 3 districts: Central Melaka (Melaka Tengah) (314 km²), Alor Gajah (660 km²), and Jasin (676 km²). Malacca sits upon the southwestern coast of Malay Peninsula opposite Sumatra, with the state of Negeri Sembilan to the north and Johor to the east. Malacca is also situated roughly two-thirds of the way down the West coast, 148 km south of Kuala Lumpur, the capital of Malaysia and 245 km north of Singapore and commands a central position on the Straits of Malacca. The state capital Malacca Town is strategically located between the two national capitals (of Malaysia and Singapore, respectively) and connected with excellent roads and highways. Malacca still harbors no train station, though the terminal at Tampin, Negeri Sembilan is easily accessible. However, a domestic airport terminal rests in Batu Berendam.

The offshore Pulau Besar, Pulau Upeh and Tanjung Tuan are also parts of Malacca.



[edit] Demographics
City of Melaka
Canals in Malacca

Malacca has a population of 759,000 as of 2007, being composed of:

* Malays: 57%;
* Chinese: 32%, including the Peranakan community;
* Indians, including the Chitty people: a sizeable minority;
* Kristang, people with partial Portuguese ancestry: a small community.
* Dutch Eurasians, Eurasians with Dutch ancestry: a minority within the Malacca Eurasian community.

Major Malacca towns are Malacca Town, Alor Gajah, Masjid Tanah, Jasin, Merlimau, Batu Berendam and Ayer Keroh.

KEHEBATAN NEGERI MELAKA






Memandangkan sekarang cuti sekolah, parents dah bawa kami satu keluarga melawat Negeri Melaka Bandar Bersejarah. Aku memang dah biasa dengan negeri Melaka memandangkan ibubapa angkat aku tinggal kat sana. Dah kerap kali datang sana. Tp, masa tu kecik2 lagi. Dah start sekolah menengah dah jrg aku pergi sana. Percutian baru-baru ini memang membuka luas mata aku. Dah lain sangat negeri tu. Aku sekeluarga menginap di hotel Renaissance. Cantik babe hotel tu. Terpegun aku!
Hotel kami berhadapan dengan Sungai Melaka dan satu-satunya kampung melayu kat Melaka. Memang cantik kampung tu. So, kami amek keputusan malam tu naik Melaka Cruise melewati waktu malam dengan permandangan paling indah dalam hidup aku. Apa yang menariknya, Kampung Melayu yang dikenali dengan Kampung Morten itu siap diubah suai menjadi seragam dan kerajaan juga menanggung kos eletrik. Setiap bangunan di persisiran sungai itu diubah suai dan menampakkan permandangan yang cantik bahkan bangunan deretan kedai lama juga diubah. Sepanjang kami duduk di dalam bot tu pelbagai ragam yang kami lihat. Setiap kali melalui deretan kedai, pemilik kedai pasti akan melambai tangan. Sampai di pertengahan sungai bot anda akan diberhentikan buat sementara waktu untuk menyaksikan permandangan air pancutan yang diiringi lagu yang menyeronokan. Best rasa macam segar jer kena tempias air pancutan tu.
Makan??? Okay, kami makan di sebuah kedai yang hanya masak asam pedas. Makanan yang cukup simple. Nasi putih, telur masin dan sayur taugeh. Masak asam pedas boleh la ditukarkan pelbagai jenis ikan. Tak sampai 10 minit pesanan kami sampai. Yang seronoknya aku siap boleh hirup kuah asam pedas tu sebab sedap sangat.....
Keesokan harinya, aku dan keluarga melawat Bandar Melaka. Yang seronoknya, setiap bangunan kat Melaka tu menjadi macam satu perasaan excited pada aku. Kitaorang naik Menara Taming Sari. Mula2 tu gayat gak pastu okay je laa...
Banyak menda yang aku nak cerita pasal negeri Melaka ney. Salah satunya, aku tertarik dengan kekemasan deretan kedai di tepi jalan yang menjual cencalok,belacan dll. Sumpah bukan nak kutuk negeri sendiri tapi kat terengganu xderk menda tu semua. Kerajaan Melaka memperuntukkan modal yang banyak untuk memberi kelesaan pada pelancongnya. Kalau datang kat Terengganu, yang jual menda2 tu semua kedai yang dah nk roboh.Jalan diaorang tak macam kat Terengganu yang penuh dengan gelombang. Berbonjol2 dan hampir membuatkan aku pening dan muntah. Walaupun malam tu, aku tersesat di Melaka sampai ke hutan mana aku jelajah tp xderk laa jalan yang memualkan tu. Aku sendiri x tahu agaknya berapa kali orang majlis daerah melaka mesin rumput sebab nak cri rumput yang panjang, lalang dan semak memang xderkla. Hiasan rumah2 orang pun sama jer. Walaupun rumah tu kecik tapi xderkla bersepah macam kat Terengganu. Ni tak dengan besi buruk, atap zin semua menda nak hadap depan pintu rumah. Lain di Melaka. Okay bukan niat aku nak perkecilkan Negeri Terengganu tapi hakikatnya macam tu. Dan aku nak diaorg jadikan Melaka sebagai satu contoh. Betul laa negeri diaorg kecik tapi kalau diaorg boleh perindahkan negeri diaorg dengan pelbagai pusat pelancongan xkn kita x boleh. So, fikirla sendiri.

Alamak!!!Tak de air r....

Dari malam tadi sampai jam menunjukkan angka 8.51 pg ni air masih xderk. Ada maklumat mengatakan ada paip pecah. Iya la kot... Sebab kebiasaanya orang yang baiki jalan ni main hentam je pukul berapa nak buat keje. Time bulan puasa dulu lepas asar je mula laa baiki. Confirm air xderk kat umah. Bengang gak...Dah berapa kali baiki jalan laa...Asal hujan banjir jugak. Aku sendiri tak tahu pukul berapa nak mandi dah ni....

Ini blog pertama aku ke?



Which certainly is not. This is the third blog I am. The others I have to toss in the trash. Why? Reasons, want the new update. What is more refreshing ... More full of sorrow like the new story. I have asked what the pleasure in writing this blog. I own are not sure. But, what I know. Before we know with our information technology is much writing in a book called 'Diary'. Simply, the difference in the diary first refuge we had to book the best possible even in the diary that have gembiranya story. But, because many secrets of the truth, we had to keep safe. With this blog is, the secret is considered private or public can be either friend or require people read what we write it. More fun with the blog.
Hmm .... yesterday there anyone who watched 'sehati berdansa'. Yesterday was a decision I expected to see Nana and Sein announced as the winner. What reason? First, I was interested Sein and Nana from the beginning they engage in the art world. Sein during a group member Ruffedge, and Nana in reality Mentor. Nana time in the show, I already started voting her. So, there is no reason I do not vote them. The second reason, Nana began to reveal changes in the dance. She began organizing dance move earnestly although many times show Nana bristle Sein .. However, when all know in any stressful situation may be.
The second story is interesting about Scha Al-Yahya detained by police in a night club in Bukit Bintang with Awaluddin Ashaari. Although proven Scha negative drug but as a fan of some sad news for fans who support her for this. I am sad to see Scha in the news .. Seems like someone I might not sabotage her but because in reality there are really Scha. Now I began to feel doubtful of Scha. Whether I should continue to support her or not. But, as fans have a responsibility to continue to support me even though he Scha even in difficult circumstances.